Az egyesületről
Művészek
Kapcsolatok
Hírek
Rólunk írták
Kiállítások
Intranet
 

Csomós Zoltán

Csomós Zoltán Sárospatakon született 1961. július 11-én. Diplomáját a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerezte 1994-ben. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Kazinczy Társaságnak, valamint a Kőbányai Művészek Szervezetének. 1990 óta rendszeresen kiállít a hazai és nemzetközi grafikai kiállításokon:
    Miskolci Grafikai Biennálé; Budapesti Kisgrafika Biennálé; Szekszárdi Színesnyomat Kiállítás; Kanagawa Print Exhibition - Japan; International Graphic Biennial - Macedonia; Prágai Modern Grafika Kiállítás.

Csomós Zoltán művészetéről

Munkáimban az érzékelhető világ nagy szerepet kap, azonban nem elégszem meg a dolgok közlésével. Számomra az igazi kihívást a látható, össze nem illő formák összeegyeztetése, furcsa meghökkentő helyzetbe állítása, felnagyítása, megsokszorozása jelenti. Ez álomszerűséget kölcsönöz a rajzaimnak, ami a vázlat készítése közben alakul ki. Szeretem ezt az állapotot, mert szabadon játszhatok ezekkel a formákkal. Kedvemre zsúfolom őket, mert így jobban érvényesíthetik előnyös tulajdonságaikat. Gondolataim közléséhez hagyományos technikát választottam.

Naplót rajzolok, mit más inkább írna. Lapjaira sorakoznak a rajzok, van amelyik sebesen készül, de van olyan is amit sokáig rajzolok. Főleg vidám dolgok, amik sokszor egy pillanat lenyomata csak, de kell ez, mert hiányzik a mosoly az arcokról. Nem öltök rémisztő álarcot, ijesztgetni vele a nézőket. E helyett mosolyok mögé, vidám vonalakba ágyazom esztétikai érzékemet. Lehet hogy rézkarc lesz belőle, de az is lehet hogy litográfia, ha lesz rá időm. Naplóm lehetővé teszi hogy alapos cenzúrának vessem alá minden élményemet. A napok múlása egyenlő a rajzok születésével. Számomra az idő megfoghatatlanságának jelképei ezek a munkáim. Mindig a múlt köszön vissza e színes pászmák mögül. Azonban, szeretem a napló műfajt, mert mintha nem is lenne még teljes mértékben a múlt.

Az apró jelentéktelennek tűnő tárgyak felértékelődnek, jelekké vállnak a rajz- naplómban. Fontos motívumokká alakulnak, magukkal sodornak a képzeletem zegzugos ösvényeiről eddig képekben meg nem fogalmazott érzéseket, gondolatokat. Rátalálok sokrétű, többjelentésű szimbólumokra, amelyekre a kultúrtörténet során már többféle jelentés is tapadt, pozitív vagy negatív irányban. Fontos ez a kísérlet mert meg kell nézni, a régi formákat, mennyire képesek új korszerű, huszonegyedik századi gondolatok közlésére. Képesek e a szimbólumok új ruhát ölteni, levetve a negatív jelentést? Számomra érdekes szimbólum a disznó, amely fontos kultúrtörténeti és művészettörténeti háttérrel rendelkezik. Gyakran szerepel a bárány is, állatok általában szerepelnek a rajzaimon Munkáimon hagyom érvényesülni a lendületes vonalakat, a jobb erőteljesebb hatás érdekében elhagytam a keretezést a képekről, vázlatkészítés közben. Így alakítottam jellé a piciny töredékeket, amik a mindennapokat átvillanyozzák nyomot hagyva naplómban. Aztán a jellé alakult részleteket ismét keretbe foglalom.

Természeti formákba bújtatom mindig e foszlányokat, olyan állandóságot, megrendíthetetlenséget sugalló alakba, mint az állatok, hegyek emberi alak, kő, ősi fa…,szent hely. Egyszerű mindennapi ügyek, csak néha hasonlítanak a szertartások embert felemelő mély pillanataira. Összerakom ezeket a gondolataim peremén szerte tova röpködő szétszórt elemeket, amik hol képi vizuális, hol meg fogalmi elemkből állnak. Összeillesztem új formát alkotni, immár rendbe szedve az esetlegesség útvesztőjéből kimentem őket, néha meglepő képi világot eredményezve.

Önálló kiállítások

1993: Kazinczy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely
1993: Városi Képtár, Encs
1999: Sárospataki Tanítóképző Főiskola Patak Galéria
2000: Kőbányai Szabó Ervin Könyvtár, Artotéka
2001: Kávészünet
2001: Városi Galéria, Encs
2002: Kőbányai Szabó Ervin Könyvtár, Artotéka

Csomós Zoltán alkotásai

Levél küldése a művésznek

csozoli@yahoo.com